Installaties in woningen die na het jaar 1974 zijn geïnstalleerd moeten gedeeltelijk of in zijn geheel zijn beveiligd door één of meerdere aardlekschakelaars. Als uw installatie geen aardlekschakelaar heeft dan kunt u ons bellen voor het eventueel te laten plaatsen van de aardlekschakelaar.
De aardlekschakelaar in de meterkast vergelijkt de inkomende en de uitgaande stroom in uw huis. Deze moet even groot zijn. Als dat niet zo is, dan is er iets mis en verlaat de stroom de elektrische installatie op een verkeerde manier. In dat geval onderbreekt de aardlekschakelaar direct de stroomtoevoer.
Wat te doen wanneer de aardlekschakelaar is uitgeschakeld
- Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit met de groepsschakelaars of installatieautomaten in de meterkast.
- Schakel ook alle elektrische apparaten uit, door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
- Schakel de uitgeschakelde aardlekschakelaar, groepsschakelaars en installatieautomaten weer in.
- Schakel de apparaten één voor één weer in, totdat de aardlekschakelaar opnieuw wordt uitgeschakeld. Zo merkt u welk apparaat kapot is.
Geeft geen enkel apparaat een probleem? En is er ook geen sprake van overbelasting?
De aardlekschakelaar kan ook omslaan door blikseminslag. Vaak kunt u hem zonder problemen weer aanzetten. Als de aardlekschakelaar direct weer wordt uitgeschakeld, kan het zijn dat er een apparaat in huis kapot is gegaan. Als dat niet zo is, dan kan het ook zijn dat er nog een oud type aardlekschakelaar aanwezig is. Deze kunt u eventueel laten vervangen door een aardlekschakelaar die minder gevoelig is voor puls stromen. Hierboven is beschreven hoe u achterhaalt om welk apparaat het gaat. Het kan ook zijn dat de aardlekschakelaar zelf defect is geraakt.
Mocht u er zelf niet uitkomen dan kunt u F.W. Maas Elektro service inschakelen om te laten controleren of er iets met uw installatie aan de hand is.
Aardlekschakelaar testen
Test ten minste tweemaal per jaar uw aardlekschakelaar. Een handig geheugensteuntje is om dit te doen bij de overgang naar zomer- en wintertijd.
- Druk de testknop in. Deze herkent u doordat er T of Test op staat.
- De elektrische installatie wordt uitgeschakeld. Zo niet, laat dan meteen een erkend installateur langskomen.
- Zet de schakelaar weer terug. Nu moet alles weer normaal werken.
Maak van uw meterkast geen opslagruimte
Het is niet verstandig om uw meterkast te gebruiken om spullen in op te bergen. U voorkomt dan dat u iets beschadigt of onbedoelde dingen neerlegt die brand kunnen veroorzaken of verergeren. U kunt in een opgeruimde meterkast altijd goed bij de schakelaars, om bij brand de elektriciteit te kunnen uitschakelen en bij storingen de installatie weer in te schakelen. Zorg daarom dat de meterkast altijd goed bereikbaar is.
Regelmatig breekt er brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Vrijwel alle elektriciteitsongevallen in de meterkast worden veroorzaakt door de bewoners zelf. Vaak gaat het om ondeugdelijke aanpassingen
voor bijvoorbeeld modems, routers, draadloze of bedrade netwerken en inbraak- en brandmeldinstallaties.
De ongevallen ontstaan door het gebruik van te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal, zoals kroonsteentjes en verdeelblokken. Ook zijn de in de meterkast geplaatste elektrische apparaten in sommige gevallen zelf de oorzaak van overbelasting, kortsluiting, storing of brand.
Werkzaamheden alleen door erkende installateur
Het is verstandig om werkzaamheden in de meterkast en aan de rest van de elektrische installatie in huis door een erkende elektrotechnische installateur te laten verrichten. Laat een erkend elektrotechnisch installateur bovendien regelmatig controleren of uw elektrische installatie nog voldoet aan de veiligheidsbepalingen van de norm NEN 1010. U kunt bij ons informeren hoe vaak dit in uw geval nodig is.